Provtagning

Ska du vara fastande inför din provtagning?
Ska du ta ditt prov under någon speciell tid på dygnet?

Här får du några svar om provtagning. Många sjukdomar går att utesluta och /eller bekräfta med hjälp av analys av blodet, urinen eller avföringen.

All provtagning sker efter ordination av läkare och ingår i ett läkarbesök. Det är ofta lämpligt att prover tas före besöket (beställs då i samband med kallelsen). Ibland framkommer behov av provtagning vid läkarbesöket. Observera att du behöver ta med pappersremiss för provtagning från sjukhus eller annan läkare utanför vårdcentralen. Välkommen!

Införs vecka 42

På laboratoriet finns två olika nummerlappssystem för att flödet ska gå så smidigt som möjligt. Det finns vanliga nummerlappar för patienter som kommer till laboratoriet för provtagning. Patienter som har ett akut läkarbesök och som ska ta blodprover för att sedan gå tillbaka till läkaren tar en akut (röd) nummerlapp för att bli omhändertagen snabbare.
Även våra Waranpatienter får röda nummerlappar i receptionen och de patienterna har också visst företräde eftersom de ibland måste komma hit och ta prover flera gånger i veckan. På detta sätt hoppas vi kunna minska väntetiderna och underlätta för våra fastande patienter.

För att få ett så rättvisande resultat som möjligt bör du inte röka eller snusa timmen före provtagningen. Dygnet före provtagningen bör du avstå från extrem fysisk aktivitet samt överdrivet födo- och alkoholintag. Före provtagningen bör du också sitta och vila i minst 15 minuter. Så kom i god tid till provtagningen.

Blodprovet tas vanligen i armvecket. Kläderna på armen bör därför vara lätta att vika upp. De flesta prover kan tas när som helst under dagen men några undantag finns – läs några exempel under ”särskild provtagning under bestämda tider” nedan.

Ibland ska du vara fastande före provtagningen. Detta innebär att du inte får äta, dricka eller använda nikotin minst tolv timmar före provtagningen. Vatten är tillåtet. Med fasta menas att du inte heller ska ha tagit dina mediciner på morgonen, undantaget dina blodtrycksmediciner. Du får information från läkaren eller sjuksköterskan om du ska vara fastande eller inte.

Vanliga fasteprover är:

 • Diabeteskontroll t.ex sockervärdet
 • Kolesterolprover (mäter blodfetter)

Några prover måste tas på vissa bestämda tider, eftersom nivåerna av olika ämnen i kroppen kan variera under dygnet. För att man ska kunna använda enhetliga referensramar har man satt speciella tider för provtagning.

 • När du ska ta prover för sköldkörteln får du inte ha tagit Levaxin samma dag. Det beror på att vi vill ha dalvärdet i kroppen då medicinen har minst inverkan.
 • Vid järmprov ska provet tas före klockan tio på grund av kraftig dygnsvariation. Järntabletter bör ej tas samma dag
 • Vid Prolaktinprov bör du varit uppegående i minst tre timmar. Dvs provtagningen bör ske efter klockan tio. Stress före provtagningen bör undvikas.
 • Kortisolprov ska tas 08:00 på morgonen. Du behöver meddela personalen direkt när laboratoriet öppnar på morgonen så att du får komma in först.

Om du ska ta med ett urinprov, ta morgonurin i ett rör som du kan köpa på apoteket eller hämta i förväg hos oss på laboratoriet. Ta provet direkt när du går upp på morgonen då du är fastande så att vi får din morgonurin. Undvik att få med de första och sista dropparna och förvara kärlet i kylskåp tills du tar med det till oss på laboratoriet.

Analysen av provtagningen kan antingen göras direkt i samband med provtagningen eller så skickas den till ett laboratorium. Laboratoriets personal lämnar inte ut dina provsvar. Vid avvikande svar kontaktar läkaren dig via brev eller telefon. Vid normala provsvar informeras du inte.

 • Det är vanligt att av olika anledningar vara rädd för hela eller vissa delar av provtagningen. Vi på laboratoriet gör vårt bästa för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt och det är viktigt att du berättar för oss hur vi kan underlätta för dig.
 • Vi vill veta hur tidigare provtagningar har gått till. Om du har svimmat förut kan det kännas bra att få ligga ned. Oftast räcker det med att titta på något annat i rummet och försöka fokusera på att andas långsamma djupa andetag. Ibland kan det kännas tryggare att komma i sällskap med en god vän eller närstående.
 • Det är bra om du har ätit och druckit ordentligt innan, såvida det inte är fasteprov du ska ta. I så fall vill vi att du åtminstone har druckit ett par glas vatten under morgonen.
 • Vissa tider under dagen har vi högre tryck av patienter och för att få extra tid kan vi rekommendera att du kommer en eftermiddag.
 • OM du vet med dig att det är just smärtan i samband med provtagning som gör dig rädd kan du köpa Emlaplåster på apoteket. Viktigt att tänka på att plåstren ska sitta på i minst en timme för att det ska göra någon nytta. Från det att du har tagit av plåstret behöver du vänta i en kvart innan vi tar själva provet för att ge kärlen en chans att komma tillbaka (salvan i plåstret gör att de drar ihop sig något).
 • Ibland går det att ta provet kapillärt, i fingret, men då det oftast krävs större mängder än vad man kan få fram ur ett finger är det bra att förbereda sig på att provet kan tas venöst, i armvecket, även om läkaren kanske har sagt något annat.

Har du frågor kring din rädsla är du välkommen att komma till oss på laboratoriet och diskutera hur vi ska lägga upp provtagningen så att den blir så bra som möjligt för just dig.

Ett väl förberett barn har lättare att genomgå en blodprovstagning. Det är därför viktigt att berätta så gott det går för barnet vad som kommer att hända. Oftast räcker det med ett stick i fingret vid förkylningar, men vid utredning kan vi behöva ta provet från armvecket.

Barn lever i nuet och har svårt att förstå att smärta nu leder till något bra sedan. Därför kan du/ni använda Emlaplåster. Emlaplåster finns att köpa på apoteket. Viktigt att tänka på är att plåstren ska sitta på i minst en timme i förväg för att de ska göra någon nytta. Från det att du har tagit av plåstret behöver du vänta i en kvart innan vi tar själva provet för att ge kärlen en chans att komma tillbaka (salvan i plåstret gör att de drar ihop sig något). Vid en sådan provtagning känner barnet oftast ingenting.