PSA-prov och prostatacancer

Ett PSA-prov mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet och man tar det för att upptäcka prostatacancer. Provsvaret är ganska svårt att tolka och därför undviker läkare ibland att ta det.

Varför är det svårt att tolka ett PSA-prov?

Det kan vara svårt att tolka ett PSA-prov eftersom värdet kan vara högt av andra anledningar än cancer. Du kan till exempel ha en inflammation i prostatan vilket är ofarligt och som går att behandla med antibiotika. En vanlig urinvägsinfektion kan också ge utslag och om du cyklar till mottagningen där du tar provet så kan faktiskt även det göra att du får ett förhöjt värde. Det kan låta märkligt, men trycket mot prostatan som orsakas av sadeln kan i vissa fall vara tillräckligt för att man ska få ett avvikande provsvar.

Hur tolkar man provsvaret?

Ett högt PSA-värde ska man alltid ta på stort allvar även om det inte alltid indikerar att man har cancer. Man måste utreda om det höga värdet kan bero på något annat och prostatan behöver undersökas. Om man misstänker att det kan vara prostatacancer så ska man utreda vidare.

Upptäck cancer tidigt och testa ofta

Om det är cancer så är det viktigt att upptäcka den tidigt och därför testar vi årligen alla våra patienter som är över 35 år gamla. Om det visar sig att det är prostatacancer så är det inte säkert att du behöver någon behandling. Tumören kan vara liten och växa långsamt. I så fall får du gå på regelbundna kontroller och du slipper operation. Tumören kan vara ofarlig och du kan ha den hela livet utan att få problem. Ibland är tumören elakartad och om man inte upptäcker den innan du får symtom kan det vara för sent.